Радници фабрике Фијат пластик од данас у генералном штрајку

Запослени у компанији „Фијат Пластик“ од јутрос су у генералном штрајку. У Самосталном синдикату фабрике истичу да су се на потпуну обуставу рада одлучили због тога што им је руководство једностраном променом Правилника о раду исплату регреса смањило за више од педесет одсто чиме је драстично умањен и просек плате.

После неколико штрајкова упозорења, који су почели 12. јануара, и низа безуспешних састанака са руководством, радници фабрике Фијат пластик јутрос су потпуно обуставили рад.

У Самосталном синдикату сматрају да им је послодавац неоправдано смањио зараде тако што је регрес умањен за више од 50 посто, док се за дане плаћеног одсуства исплаћује накнада од 60 одсто уместо 65.

Све је то, како тврде, нека врста казне јер је Самостални синдикат раније одбио да потпише Колективни уговор са послодавцем који је садржао ставку о одрицању од права на штрајк, што је за њих неприхватљиво.

Према речима председника Штрајкачког одбора, који је и потпредседник Самосталног синдиката, у штрајку је 95 одсто запослених, што јасно говори о озбиљности ситуације у фабрици.

Радници не захтевају веће плате нити боље услове рада, већ само да им послодавац врати оно што им је одузео од 1. јануара 2021. године.

Компанија Фијат Пластик, која се бави производњом браника за модел 500Л, у власништву је компаније Фијат Крајслер Србија.

Уколико до решења проблема не дође, у Самосталном синдикату тврде да ће се обустава производње браника у Фијат Пластику сасвим извесно одразити и на рад фабрике Фијат Крајслер аутомобили Србија.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *