Министарка просвете уручила уговоре о финансијској подршци ученичким задругама

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић доделила је данас уговоре о финансијској подршци ученичким задругама у 17 средњих школа у Србији и истакла да су задруге важан део васпитно – образовног рада у школама и да представљају вид подршке развоју предузетника код ученика.

„Овај начин рада је веома важан за ученике, који кроз задруге развијају своје радне навике, јачају самопоуздање и мотивацију за учешће у оваквим пројектима“, рекла је министарка.

На овај начин, додала је, ученици се припремају за тржиште рада, јер већ у средњој школи могу да се упознају са предностима предузетништва.

„Министарство просвете сада већ четврту годину за редом пружа финансијску подршку ученичким задругама, а ове године смо за ту сврху определили дупло више средстава него претходне – укупно осам милиона динара“, рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка је похвалила све школе које су осмислиле различите пројекте и истакла да су велико интересовање показале специјалне школе и школе у подручју рада пољопривреда, производње и прераде хране.

„Такође, веома занимљиви су и пројекти из других школа и осталих подручја рада и сви имају велики значај за образовно – васпитни рад, а нарочито за реализацију практичне наставе за ученике у тим школама“, рекла је министарка.

Она је поручила да ће Министарство наставити да, као и до сада, подржава рад ученичких задруга како у основним тако и средњим школама, и позвала све школе да се активирају у овом сегменту.

Директор Средње стручне школе из Крагујевца Синиша Којић рекао је да је када су у питању стручне школе јако важна оријентисаност ка исходима образовања.

„Деца често постављају питања – шта ће мени то?

Ово је резултат, они виде да то што раде има сврху и смисао, и те ученичке задруге су она ‘вишња на торти’ образовања јер када деца нешто уче и виде да од тога што су учили могу да сутра буду спремни за свој позив“, рекао је Којић.

Кроз ученичке задруге, додао је, и предузетништво добија практичну димензију.

Ова финансијска подршка намењена је за опремање ученичких задруга ради унапређења услова рада.

Средства су намењена за реализацију предложеног пројекта ученичке задруге, као и за набавку машина, опреме, средстава и материјала за рад ученичких задруга.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *