„Моћ цвећа“ Југослава Влаховића

У оквиру Мајских свечаности у Спомен парку Крагујевачки октобар, отворена је изложба и одржана промоција књиге цртежа и карикатура под називом „Моћ цвећа“ реномираног уметника Југослава Влаховића.

Неке од ових карикатура нашле су се на конкурсима у Италији и Пољској, говори о њиховој запажености.

Каква је моћ цвећа, да ли оно има свој тајновити језик и које поруке носи, поштоваоци Влаховићевог стваралаштва могли су да погледају на овој изложби.

Аутор је подсетио, да цртежи највећим делом чине духовит и необичан спој цвећа и оружја, међу којима су цветни тенк, цветна бомба, хеликоптер, стиснута песница, боксерска рукавица.

Карикатуриста Југослав Влаховић, добитник је прве награде – Гран при „Курир мира“ на 16. Међународном салону антиратне карикатуре у Крагујевцу.

Југослав Влаховић рођен је 1949. године у Београду.

Дипломирао је на Факултету примењених уметности, где је редовни професор на предмету Графика књиге.

Дугогодишњи је илустратор – карикатуриста и уредник недељника НИН.

Приредио је 80 самосталних изложби, објавио тринаест ауторских књига карикатрура и стрипова, илустровао и опремио велики број наслова и омота плоча.

Радови му се налазе у Музеју савремене уметности и Музеју примењених уметности у Београду, као и у иностраним музејима и збиркама.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *