Монографија „Престони Крагујевац“ добитник награде Ђурђа И. Јеленића

Аутори монографије „Престони Крагујевац“, која је настала као пројекат Друштва историчара Шумадије, добитници су годишње награде коју додељује Архив Србије за научни рад из области архивистике и историографије.

Повод за настанак књиге „Престони Крагујевац“, чије је издавање подржао град Крагујевац, је велики јубилеј 2018. године, када се обележавало два века од проглашења Крагујевца за престоницу модерне Србије.

Монографија, коју потписују три аутора, Радомир Ј. Поповић и Александра Вулетић из Историјског института Београд и крагујевачки историчар Предраг Илић, обрађује период од 1818. до 1841. године.

Повод за настанак књиге је обележавање два века од проглашења Крагујевца за престоницу модерне Србије. Аутори су, како кажу, желели да дају свој допринос бољем познавању прошлости Крагујевца и Србије.

Писање монографије, од идеје, преко истраживања до завршног рукописа 2018. године, трајало је годину дана. Награда за најбољу књигу Архива Србије, која је настала на основу истраживачког рада, ауторима како кажу, много значи и даје мотивацију за даљи рад.

Престижну награду Архива Србије монографија „Престони Крагујевац“ равноправно је поделила са књигом др Петра Радовановића са Приштинског универзитета у Косовској Митровици о дешавањима на Косову крајем прошлог века.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *