Монтажа гасних котлова у Енергетици у завршној фази

Реализација прве фазе пројекта модеринизације система даљинског грејања у Крагујевцу приводи се крају.

Након монтаже свих пет котлова на гас, од којих су четири допремљена у Енергетику, систем ће бити пуштен у пробни рад.

„Крагујевчани ће од наредне грејне сезоне имати квалитетније грејање, али и здравију животну средину, односно чистији ваздух“, поручила је ресорна министарка Ирена Вујовић након обиласка градске топлане.

Ово је последња грејна сезона у којој крагујевачка Енергетика као енергент користи угаљ, јер ће од октобра у функцији бити ново гасно постројење.

У оквиру прве фазе пројекта модернизације система даљинског грејања у Крагујевцу, која се приводи крају, постојећи котлови на угаљ мењају се новим на природни гас, а радови се одвијају планираном динамиком.

Квалитет ваздуха један је од приоритета Министарства заштите животне средине и управо због тога је држава одлучила да улаже у овакве пројекте, изјавила је министарка Ирена Вујовић након обиласка градске топлане.

На решавање једног од највећих еколошких проблема у Крагујевцу чекало се деценијама.

Укупна вредност пројекта је око 18 милиона евра, а финансира се из кредитне линије Европске банке за обнову и развој.

Након замене котлова, уследиће друга фаза пројекта која предвиђа санацију пепелишта у кругу Енергетике.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.