“Можемо заобићи конфликте”

Развој безбедног окружења у коме ће деца бити заштићена од свих облика насиља, повећање нивоа толеранције, разумевања,

прихватања различитости и неговање ненасилног решавања сукоба међу ученицима трећег разреда четири основне школе у Крагујевцу циљеви су пројекта “Можемо заобићи конфликте”, који Градска организација Црвеног крста спроводи у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану.

Ученици Прве крагујевачке гимназије ће након обуке за вршњачке едукаторе, организовати више од 120 радионица за око 190 основаца.

Према подацима крагујевачке Полицијске управе, на подручју Шумадије, прошле године, забележено је 180 конфликтних ситуација, од којих је 150 било у Крагујевцу.

Од тог броја, у крагујевачким основним и средњим школама, 21 су кривична дела, а 18 је прекршаја.

У школама у којима ће се пројекат релизовати Ђура јакшић, Доситеј Обрадовић, 19. октобар и Трећи крагујевачки батаљон, у 2017. такође је било случајева неких облика насиља.

Организацијом 126 радионица за основце на часовима одељенских заједница, које ће изводити најмање 18-оро вршњачких едукатора, ученика Прве крагујевачке гимназије, стварају се услови за развој безбедног окружења.

Едукативни део састоји се од обуке вршњачких едукатора, али и игроликих радионица у складу са узрастом ђака четири крагујевачке основне школе.

И једни и други учиће се, током осоам месеци, тимском раду, друштвеним вештинама, сарадњи, емпатији, заједништву, каже психолог Невенка Богдановић.

У школама ће бити одржане трибине на тему Толеранција у спорту и на теренима. О томе, али и дискриминацији деце са дијабетесом говориће представници Друштва за борбу против шећерне болести. Значај пројекта препознала је и локална самоуправа.

Вршњачки едукатори имаће приручник за радионице, на основу коге ће касније професори и стручни сарадници моћи самостално да спроводе програм.

Спортска манифестација “Не љути се мали човече” и фестивал позоришних представа имаће за циљ да покажу практичну рпимену стеченог знања, али и подстакну ученике на већи активизам, креативност и слободу мишљења.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *