Музеј „21. октобар“ обележио 45 година рада

Поводом Дана државности Републике Србије и 45 година рада Музеја „21. октобар“, у музеју је отворена историјска изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945“.

Изложбену поставку, на којој је представљено 160 архивских фотографија и 80 докумената из 30 фондова и збирки и 13 установа културе из седам градова Србије, приредила је група аутора из Историјског архива Пожаревац, Војног архива, Војног музеја и Медија центра „Одбрана“.

Историјска изложба “Ратна слика Србије у Другом светском рату 1941-1945.” је настала као резултат истраживања архивске грађе као примарног историјског извора, првенствено у фондовима и збиркама Историјског архива Пожаревац, Војног архива и Војног Музеја и сведочанстава о догађајима који су обележили ратне године почетком пете деценије прошлог века на простору наше земље.

Изложбу чине две главне тематске целине – „Ратна слика Србије у Другом светском рату – окупација“ и „Борба за ослобођење Србије 1941-1945. године и сарадња Народноослободилачке војске Југославије са Црвеном армијом“.

Архивска документа и фотографије фактографски осликавају деловање југословенских партизана и борбе за ослобођење, успостављање односа југословенске народно-ослободилачке војске и Црвене армије и њихову заједничку улогу у ослобаљању окупиране територије Србије, али, с друге стране, осликавају и окупацију земље, судбину избеглица и ратних заробљеника у немачким логорима, страдање цивилног становништва.

Изложба „Ратна слика Србије у Другом светском рату, 1941–1945” аутора Јасмине Николић, Маријане Мраовић, Наташе Милошевић Дулић и Драгане Милорадовић, је због тренутне епидемиолошке ситуације отворена без присуства публике.

Заинтересовани Крагујевчани ову историјску поставку могу да погледају у Музеју „21. октобар“ до 15. марта.

Припремила новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *