Музеј бицикала и поп културе „20 цола“ у онлајн облику

Крагујевац је добио музеј бицикала и поп културе „20 цола“, јединствен у овом делу Европе, чији се експонати, за сада, могу погледати само витуелно, преко интернета.

Идејни творци овог пројекта се надају да ће, уз помоћ донатора и свих који желе да помогну, ускоро решити питање простора.

Поред бицикала, у музеју ће бити изложене старе играчке, видео игре, музички уређаји и сви други занимљиви предмети и ствари које су служили за забаву у 20. веку.

Када је уметнички фотограф Марко Стаматовић купио стари бицикл, рестаурирао га и слику објавио на друштвеним мрежама, био је то почетак необичне и лепе приче.

Веома брзо родила се идеја да настави да сређује старе бицикле и направи изложбу, која је привукла велику пажњу грађана. То је био повод за оснивање музеја бицикала и поп културе, под називом „20 цола“, јединственог у овом делу Европе.

Посао рестаурације бицикала захтева доста труда, маште, времена, као и новца.

Упркос томе, број старих бицикала спремних за изложбу је порастао на више од 40 захваљујући ентузијаму неколико Крагујевчана, али и људима из свих делова света којима се свидела ова идеја.

У музеју бицикала и поп културе „20 цола“ очекују се да ће за годину дана око 100 рестаурираних бицикала бити спремно за изложбу.

Осим бицикала, биће изложене и видео игре, играчке, музички уређаји и други популарни предмети из 20. века.

Експонати се за сада могу видети само виртуелно, преко интернета.

За отварање музеја потребан је простор од око 100 квадрата.

Зато идејни творци овог пројекта позивају донаторе и све који су у могућности да помогну да се проблем простора реши.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Музеј бицикала и поп културе „20 цола“ у онлајн облику”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *