На Факултету медицинских наука отворена лабораторија за кардиоваскуларну физиологију

На Факултету медицинских наука од данас је у функцији нова опрема у лабораторији за кардиоваскулрану физиологију.

Запослени и млади научници моћи ће да врше истраживања на крвним судовима глатких мишића захваљујући новој опреми коју је факултет набавио из Мађарске.

Опрема коју је раније поседовао Факултет медицинских наука, омогућила је истраживања која се односе на срце,хипертензију, метаболички синдром и слично.

Сада са новом лабораторијском опремом могућности Медицинског факултета се проширују.

У плану за наредну годину је набавка апаратуре за изоловани бубрег и јетру како би могли да испитују различите органе и системе органа.

Када је реч о лабораторији за биохемију набављени су сви неопходни апарати –микроскоп, центрифуга и ламинар који су неопходни у овој области.

Овом приликом је истакнуто, да истраживачи Факултета медицинских наука у сарадњи са колегама одсека хемије Природно математичког факултета из Крагујевца и колегама са Хемијског факултета из Београда, испитују новосинтетисане супстанце који могу бити моћни лекови , поготову за малигне болести.

Иначе, лабораторија за кардиоваскуларну физиологију Факултета медицинских наука у Крагујевцу , окупља велики број младих, успешних људи чији је досадашњи рад верификован у многим међународним часописима.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *