На научном скупу „Обреновићи и књижевност“ учествује 30 научних радника

У склопу обележавања јубилеја – 200 година од рођења кнеза Михаила Обреновића, у здању Старе скупштине, почео је дводневни научни скуп „Обреновићи и књижевност“.

Ово је један у низу скупова који су у години јубилеја посвећени династији Обреновић али и први који, стављајући у фокус истраживања на књижевност, обрађује велико и неистражено поље у досадашњим прегледима српске књижевности.

У Крагујевцу своје радове представља 30 научника из различитих универзитетских центара у земљи и иностранству.

Историчари књижевности су на овом научном скупу истакли основне књижевне теме и указали на књижевно-историјски значај Обреновића.

Уредница Научног скупа, професорка Филолошког факултета у Београду, Драгана Вукићевић је рекла да, је идеја настала пре пет година, али да се чекало право време и право место и управо је Крагујевац епицентар приче о Обреновићима.

Према њеним речима, осим познатих имена српске књижевности, примарна истраживачка грађа обухвата и радове незапажених писаца, аутора сензационалистичке прозе и контрадикторне документарне прозе.

Обреновићи су, неки мање а неки више, битно утицали на развој и снажење Србије.

Били су еписки и књижевни јунаци тадашње и касније књижевности, али и покровитељи књижевних и културних напора, каже проф. др Драган Хамовић из Института за књижевност и уметност.

Град Крагујевац је, након Српске академије наука и уметности и Матице српске, супоставио сарадњу и са Институтом за књижевност и уметност из Београда.

Научни скуп „Обреновићи и књижевност“ организују Институт за књижевност и уметност из Београда, Задужбина „Доситеј Обрадовић“, Народна библиотека „Вук караџић“ и народни музеј Шумадије.

Након дводневног научног скупа у Крагујевцу, наставак манифестације је у Београду, у Конаку кнегиње Љубице, где ће драмски уметници читати најрепрезентативније текстове о Обреновићима, уз адекватан музички програм, а биће приказана и одећа везана за Обреновиће.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *