На РТК циклус емисија о радним правима инвалида

Пројекат под називом „Једнаки – како се у нашем друштву примењује Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом којим се регулише право на рад најтеже запошљивих“, наћи ће се у новој програмској шеми наше медијске куће.

Циклус емисија је иницирао Синдикат новинара Србије, а суфинансирало Министарство културе и информисања.

Прва, од предвиђених седам емисија, на програму је 30. августа, од 20 часова.

Право на рад је једно од основних људских права које је загарантовано највишим правним актима.

Ради стварања услова за равноправно укључивање особа са инвалидитетом на тржиште рада, донет је Закон о професионалној рехабилитацији и запошљавању особа са инвалидитетом.

Доношењем овог Закона, створени су услови за укључивање особа са инвалидитетом у све сфере друштвеног живота на равноправној основи, у складу са професионалним способностима.

Према подацима из јула 2020. на евиденцији Националне службе за запошљавање у Крагујевцу, на територији Шумадије је 1.736 особа са инвалидитетом, од којих је 826 жена.

Свакодневно, у потрази за послом, у Националну службу за запошљавање долазе грађани са инвалидитетом који се интересују за понуде послодаваца.

На листи чекања за посао су војни инвалиди, инвалиди рада, категорисана лица, слепи и слабовиди људи, глуви и наглуви и особе које имају остале облике инвалидности.

Пракса показује да се дешава да степен њиховог образовања не задовољава потребе тржишта рада.

Због тога је Национална служба за запошљавање организовала низ обука у различитим областима.

За посао до три месеца на листи чекања је укупно 59 особа у Шумадији, од 3 до 6 месеци на посао чека 47 грђана, а од 6 до 9 месеци 100 људи.

Од 9 до 12 месеци на евиденцији Националне службе за запошљавање су 103 особе, док од годину дана до две посао тражи 200 грађана са инвалидитетом.

Од 3 до 8 година на посао чека око 500 особа са инвалидитетом, а на листи чекања за запослење, у периоду од преко десет година је највише људи на евиденцији Националне службе за запошљавање, 540 особа са инвалидитетом.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *