Национални дан без дуванског дима

Институт за јавно здравље Крагујевац у сарадњи са Домом здравља, Заводом за хитну медицинску помоћ, Заводом за заштиту радника, Предшколским установама „Ђурђевдан“ и „Нада Наумовић“, апотекама „Крагујевац“ и „Бену“,

ЈКП Шумадија, Геронтолошким центром, Црвеним крстом, ОШ „Мирко Јовановић“, Средњом школом „Тоза Драговић“, Медицинском школом „Сестре Нинковић“, Школом за ученике оштећеног слуха, Градском туристичком организацијом и Градском управом за здравство и социјалну полотику серијом предавања претходна три дана обележили су Национални дан без дуванског дима.

На сам Дан без дуванског дима сви заједно промовисали су акцију на градској пијаци у насељу Аеродром.

Данас је Национални дан без дуванског дима и време подсећања на последице конзумирања никотина.

Светска здравствена организација упозорава да цигарете и дувански производи годишње у свету убију седам милиона људи, а у Србији су одговорни за 15.000 живота.

У свету у просеку пуши око 20 одсто популације, у европским земљама 28 процената, а у Србији цак 37 одсто становника конзумира цигарете.

Промотери акције очувања здравља становништва и околине о разлозима за избегавање дуванског дима и дуванских производа данас су говорили у градској тржници у насељу Аеродром.

Уз ученике Музичке школе, у данашњој акцији учествовали су и најмлађи, предшколци, којима су дељени флајери.

Национални дан без дуванског дима у Крагујевцу је обележен тродневном манифестацијом и предавањима одржаним у Медицинској и Музичкој школи, даном отворених врата Саветовалишта за одвикавање од пушења, тестирањем пушача и конференцијом за представнике медија у згради локалне самоуправе.

У Црвеном крсту кажу да су њихова врата за промоцију здравијих стилова живота отворена 365 дана у години.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *