Најдефицитарније негативне крвне групе и А позитивна

Банка крви је тренутно стабилна а на залихама има свих крвних група, наводе у Служби за трасфузију крви Универзитетског клиничког центра.

Залихе крви се брзо троше, а најдефицитарније крвне групе су негативне и А пoзитивна.

Надлежни апелују на грађане да се у што већем броју одазову организованим акцијама, или да самоиницијативно дођу у Службу за трасфузију крви и дају крв.

Подсећају да добровољни даваоци могу да буду и грађани који су прележали корона вирус, али и они који су се вакцинисали.

Крв могу да дају све здраве особе старости од 18 до 65 година, наводе лекари који понављају да је добровољно давалаштво не само хуман чин већ и начин да се очува здравље.

Приликом доласка у Службу за трафсфузију крви, сваки добровољни давалац попуњава упитник о свом здравственом стању, лекар обавља здравствени преглед и утврђује се ниво хемоглобина у крви и крвна група.

Давалаштво је потпуно безбедно за све који долазе у Универзитетски клинички центар, а у Служби за трансфузију наглашавају да су предузете све епидемиолошке мере како би се даваоци заштитили од заражавања.

Они који су прележали корона вирус могу да буду добровољни даваоци.

Грађани који желе да дају крв, а који су примили вакцину против коронавируса такође могу да постану добровољни даваоци.

Списак добровољних давалаца крви, посебно оних који имају ретке крвне групе, налази се у Служби за трансфузију у Универзитетском клиничком центру.

Уколико се догоди да је крв хитно потребна, даваоци се позивају телефоном и долазе у службу у било које доба дана и ноћи.

Акције добровољног давалаштва и ове године биће организоване по плану и програму, уз примену свих епидемиолошких мера.

Због онлајн наставе неће бити организованих акција међу средњошколцима, а појединци могу сваког радног дана од 7.30 до 17 часова да дођу у Службу за трансфузију крви.

Иначе, град Крагујевац је најхуманија средина у Србији када је реч о добровољном давалаштву крви, имајући у виду да је неколико година за редом у нашем граду прикупљено највише јединица крви на годишњем нивоу у Републици.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *