Најлепше слике Ђуре Јакшића под његовим кровом

Галерија Ђуре Јакшића, сваку годину изложбени програм почиње сталном поставком – сликама овог прослављеног и једног од најзначајнијих српских уметника.

Све до половине фебруара Крагујевчани су у прилици да погледају репродукције платна које се чувају у најважнијим националним установама културе.

Намера је да се фонд допуњује и осталим принтовима платна која су од значаја за разумевање уметниковог стваралаштва.

Галерија Ђуре Јакшића у Крагујевцу је отворена у јуну 2020. године на месту где је била кућа у којој је од октобра 1863. до 1865. становао песник и сликар у време када је био професор у крагујевачкој гимназији.

Галерија је мултимедијалног типа са сталном поставком коју чине слике Ђуре Јакшића једног од најзначајнијег уметника српског сликарства чије је дело „Девојка у плавом“ заштитни знак Народног музеја у Београду и један од најлепших примера портрета у српском сликарству.

Али, поред портрета, Ђура је сликао и историјске догађаје, јунаке, владаре. Ђура Јакшић, данас такорећи под својим кровом, дочекује Крагујевчане који могу да виде само део пребогатог опуса.

Великан српске уметности чија су дела изложена на почетку године одабран је са разлогом.

Сталну поставку у Галерији Ђуре Јакшића чине репродукције на платну слика чији се оригинали налазе у збиркама Матице Српске у Новом Саду, и Народног музеја у Београду, најважније националне установе културе.

Ђура Јакшић је био изузетно наклоњен династији Обреновић, чак је забележено да је и написао велики број говора.

Култ личности владара и његово уздизање на ниво хероја и страдања за идеале, требало је да буде пример врлине који треба цела нација да следи.

Плаховите природе, тешко је живео. Импулсиван, често се замерао и властима и наручиоцима портрета.

Али, Ђура је померао и границе. Не само друштвене, већ и уметничке. Многи кажу и да би без Ђуре Јакшића модерна као правац у Србији много каснила.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.