Највише наших туриста у Грчкој – цене више за 10 до 20 одсто него лане

Ове године, као и последњих десетак, дестинација број један за туристе из наше земље је Грчка.

Очекује се да у ову земљу отпутује око милион туриста из Србије, каже директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић, а што се цена тиче навео је да су оне веће за 10 до 20 одсто него раније.

Осим Грчке, ту су као породичне дестинације Тунис, који се ове године после десетак година опет појавио на нашем тржишту, затим Египат, Турска, Црна Гора где се очекује велики број српских туриста.

Доста људи из источне Србије летује у Бугарској, Хрватска је занимљива индивидуалним путницима, а део наших туриста воли Италију и Шпанију, па за њих, иако су ове године скупље, влада велико интересовање.

Украјинска криза одразила се на све цене, па и на цене туристичких аранжамана и оне су, зависно од врсте смештаја, повећане између 10 и 20 одсто.

Гориво је чак и јефтније, а ситуација са ценама ван пансиона је шаренолика па су неки производи јефтинији него код нас, а неки скупљи.

У ресторанима су цене пристојне, повећане су за око седам процената у односу на прошлу годину и приближне су ценама у угоститељским објектима у Србији.

Важно је рећи да су цене ниже када се померите са плаже, као прве ударне туристичке линије, ка самом месту, пошто највећи број плажа не наплаћује лежаљке него сте у обавези да нешто конзумирате на плажи и онда су те цене нешто веће.

Његов савет туристима који путују у иностранство јесте да обавезно купе полису здравственог осигурања, да се добро припреме на могуће чекање на граничним прелазима и да се на дестинацијама чувају од крађа.

Извештава новинар РТК Наташа Радивојевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *