Напад на екипу Хитне помоћи

Екипа Завода за Хитну медицинску помоћ  је током интервенције доживела непријатан инцидент. 

То није први пут да се догоде напади на лекаре док указују медицинску помоћ, а у последњем периоду све су учесталији вербални, па у ситуацијама као овој, и физички напади.

Припадници Полицијске управе у Крагујeвцу лишили су слободе особу за коју се сумња да је починилац кривичног дела оштећења туђе имовине праћено претњама.

Екипе Завода за хитну медицинску помоћ у недељу 18. августа интервенисале су 55 пута на терену, обавили 106 прегледа у амбуланти, 110 током ноћне смене и медицински збринули 29 детета.

И док су помагали грађанима, а озбиљне пацијенте одвозили у Клинички центар у низу позива нашао се и један који није указивао да ће доћи до напада на лекарски тим.

Иако настоје да спорне ситуације реше са много разумевања, процедура у оваквим случајевима је јасна.

Проблем је у томе што се не могу све животне ситуације подвести под процедуре.

Медицинско особље има обавезу да се повуче.

И то није први инцидент.

У крагујевачкој јавности овај немио догађај већ је одјекнуо, а друштвеним мрежама шире се реакције односно осуде оваквог понашања према професионалцима који без обзира на временске услове, непрекидно 365 дана у години спашавају животе и помажу суграђанима у медицински кризним сиутацијама.

На жалост, још увек немају статус службеног лица који би подразумевао законски већи степен заштите.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.