Наставак изградње Центра за матичне ћелије на јесен

Мањак радне снаге и много нереализованих пројеката довели су до ситуације да је у Србији више од 100 недовршених објеката међу којима је и Центар изврсности у Крагујевцу, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић, који је недавно боравио у Шумадији.

У оквиру овог Центра требало би да ради Центар за истраживање матичних ћелија и Банка матичних ћелија.

До краја фебруара биће завршена процедура око припреме документације, најавио је ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић, а након те процедуре, наставак градње би требало да почне на јесен.

Центар изврсности, у оквиру кога ће радити Центар за истраживање матичних ћелија, требало је да буде завршен још пре две године.

Извођачи су отишли у банкрот, па је градња обустављена. Сада је у процедури припрема документације за Европску инвестициону банку.

Након те процедуре, следи провера комплетне документације која траје око 4 месеца, а после тога у року од 40 дана требало би да се распише тендер и одаберу нови извођачи радова.

Министар Шарчевић истиче да је новац за ове намене обезбеђен. Од капиталног значаја за град и Универзитет, осим градње Центра изврсности је и додела станова младим научницима.

За крагујевачки Универзитет капитална инвестиција је изградња станова за младе научнике. На располагању је 210 станова који су намењени младим научницима који раде на факултетима крагујевачког Универзитета.

Наставак изградње Центра изврсности очекује се почетком јесени, а завршетак радова у најбржем могућем року, кажу надлежни.

Матичне ћелије су будућност медицине. Оне имају јединствену способност да се деле и обнављају различите врсте ћелија у организму.

Природни задатак матичних ћелија је да граде, регенеришу и обнављају органе и ткиво.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *