Наставак сарадње Крагујевца и Сирена

Повезивање привредника, културних и образовних установа и реализација пројеката у области социјалне заштите, нити су од којих је саткана сарадња Крагујевца и Сирена, коју су ова два града побратима успоставила пре 50 година.

Овај значајан јубилеј симболично је обележен потписивањем Споразума о наставку сарадње, на свечаности организованој у оквиру прославе Дана града.

Сарадња Крагујевца и Сирена, успостављена далеке 1967. године, заснована је на традицији започетој у Првом светском рату, односно пријатељству које су тада изградили српски и француски војници.

Током протеклих пола века низали су се сусрети, а веза између два народа постајала чвршћа. Садашњи градоначелник Сирена Кристијан Дипи, који је на овој функцији већ 35 година, један је од најбољих познавалаца односа Крагујевца и франсуцког града.

Поводом пола века сарадње Крагујевца и Сирена, крагујевачки новинар и публициста Светомир Маџаревић, објавио је монографију под називом „Ореол пријатељства“.

Аутор овог зборника сећања на људи и сусрете, приликом писања, како је рекао, служио се својим бележницама и старим, пожутелим фотографијама. Маџаревић је присуствовао потписивању прве повеље о братимљењу српског и франсуцког града.

Они који су успоставили, изградили и однеговали пет деценија пријатељства, оставили су будућим генерацијама обавезу да буду доследни следбеници својих предака и визионари нових сусрета.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.