Настављен протест бивших радника Застава камиона

Бивши радници фабрике “Застава камиони”, који су 2013. године уз социјални програм напустили радна места, данас су поново протествовали испред Скупштине града Крагујевца због тога што већ пет година скоро нико од њих није наплатио потраживања за која имају и правноснажне судске пресуде.

Они истичу да им држава дугује од 150 хиљада до милион динара, без судских и адвокатских трошкова и камате и да се неће одрећи пораживања.

Од градоначелника тражимо само да нас повеже са надлежнима у министраствима и председником Републике лично, јер ми имамо решење за новонасталу ситуацију, чуло се на скупу.

Новонастала ситуација је потез Министарства привреде, које је 19. септембра ове године Привредном суду пријавило отварање стечаја над овом фабриком.

Уколико суд одобри покретање стечајног поступка, траже да исплате зарада радника који су добровољно напустили фирму, а још их нису добили у пуном износу зарађено, иако је то била једна од клаузула уговора који су потписали, има приоритет.

Учесници протеста су забринути и због одлуке да део запослених буде премештен у новоосновано предузеће.

Уколико локална самоуправа не покаже разумевање за проблеме изазване неисплатом евидентних потраживања бивших радника „Заставе камиона“ учесници протеста најављују да ће, прво, наставити свакодневна окупљања испред зграде Управе града, а потом затржити заштиту својих права и пред међународним институцијама.

Извештава новинарка РТК Снежана Ћериман.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *