Недимовић : 380 хектара у Тополи под системом за наводњавање

Влада Републике Србије је издвојила 100 милиона долара за пројекат постављања 29 система за наводњавање на пољопривредним добрима широм земље.

Један од тих пројеката додељен је општини Топола,односно воћарском подручју у три села: Пласковац, Блазнава и Винча у којима ће површина од 380 хектара бити покривена савременим системом за наводњавање.

То је објавио министар пољопривреде Бранислав Недимовић који је посетио произвођаче и откупљиваче воћа у ова три шумадијска села.

У разговору са пољопривредницима  Недимовић је најавио и аутоматизацију око 130 ракетних станица на Букуљи.

Доминантна грана пољопривреде на подручју Шумадије је проиводња,прерада и откуп воћа.

Села која гравитирају ка општини Топола препознатљива су по виноградарству.

Све више су заступљени засади купине, обновљени воћњаци крушке,шљиве, трешње, јабуке.

Квалитет плодова диктирају ипак климатски услови,а како је река Јасеница недовољна за стотине хектара под воћем, цео крај третира се као безводно подручје.

Довољно је једно сушно лето да се род преполови.

Инвестиција у систем за наводњавање долази у правом тренутку за воћаре Рудничког краја.

Цео овај шумадијски крај, који је на производњу воћа ослоњен скоро 100 одсто, памти непогоде од претпрошле године и само 30 минута града и невремена које је обрало све воћне културе.

Око 130 ракетних станица на Букуљи биће оснажено.

У непосредном разговору са пољопривредницима, махом воћарима три шумадијска села говорило се и о субвенцијама за гориво, или куповину механизације.

Једна од аграрних мера државе која привлачи доста пажње  је субвенције за младе пољопривреднике како би остали на селу.

Одговарајући на питања новинара, Недимовић је рекао да је током пандемије коронавируса штета у пољопривреди испод очекиване.

Евидентирана је штета у пластеничкој производњи, оштећене су биле мале млекаре које су производе достављале за хотеле и ресторане.

Трећа група су старији пчелари који нису могли због забране кретања да дођу до кошница.

Како предстоји време бербе заједнички именитељ, али и проблем свих пољопривредника је бојазан како обезбедити сезонске раднике за бербу, с обзиром на епидемиолошке препоруке о физичком дистанцирању.

За сада, на то питње министар Недимовић одговара да нема већих проблема, јер је, како наводи Недимовић у Србији ситуација са коронавирусом под контролом, а пољопривредницима омогућене све врсте послова на отвореном, као и берачима воћа.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *