Неонатологија у Крагујевцу обележила Међународни дан превремено рођених беба

Међународни дан превремено рођених беба обележава се данас у циљу указивања на потребу да се превремено рођеној деци пружи подршка и након изласка из болнице, јер код њих може да дође до кашњења у развоју и појаве озбиљнијих здравствених проблема.

Центар за неонатологију Клиничког центра у Крагујевцу симболично је обележило Међународни дан превремено рођених беба, пуштањем љубичастих балона, јер је боја светлости инкубатора љубичаста.

Крст на улазу у Крагујевац данас је, тим поводом, осветљен љубичастом декоративном расветом.

У свету се сваке године превремено роди око 15 милиона беба, док у Србији на свет дође више од 4.000 малишана, од којих 60 одсто  захтева неки облик интензивне неге и лечења.

То значи да, у просеку, седам беба дневно у нашој земљи не може да настави живот без специфичне неге и подршке.

У знак подршке превремено рођеним бебама, запослени у Центру за неонатологоју крагујевачког Клиничког центра пустили су, симболично, љубичасте балоне, јер је боја светлости инкубатора у које се смештају превремено рођене бебе – љубичаста.

Запослени у Центру за неонатологоју наводе да велики број беба рођених пре термина, односно пре 37 гестацијске недеље, не преживи.

Због тога је један од циљева обележавања Међународног дана превремено рођених беба указивање на последице превременог порођаја.

Превремено рођеној деци неопходна је подршка и након изласка из болнице, јер постоји могућност да код њих дође до кашњења у развоју.

Такође је важна сарадња здравствених радника и породице, ради лакшег препознавања евентуалних проблема.

Уницеф је покренуо кампању „Тако мали да би у срце стали“ којом позива све грађане и друштвено одговорне фирме да донирају средства за опремање највећих неонатолошких јединица у Србији.

Извештава новинар РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *