Непотврђене информације о производњи новог модела „Фијата“

После штрајка у Фијату, сутуација у фабрици није се променила на боље, оцењује за Телевизију Крагујевац, Зоран Марковић председник Самосталног синдиката. 

План пословања за наредну годину,када, подсећамо истиче десетогодишњи уговор још увек није донет, па у компанији Фијат аутомобили Србија, влада зебња међу радницима, нејасани распореди у којима ће се одвијати смене.

Додатну компликацију на већ продужене проблеме причињавају и непотврђене информације о новом моделу које су се појавиле у медијима, које за сада пословодство није потврдило.

Проблем који је раднике Фијата овог лета довео до протеста није комплетно решен. Њихови захтеви су се тако после неколико месеци вратили на почетак.

Подсећамо током јулског прекида производње радници Фијата су гласно и отворено показали незадовољство.

У међувремену, држава која је мањински власник од 33 одсто капитала укључила се у посредовање, штрајк је прекинут, али после неколико месеци и даље је неизвесна ситуација са овом фабриком.

Иако је испоштовано повећање зараде, у пракси се догодило да радници опет примају исту плату, јер је у последња два месеца било петодневних пауза, односно исплаћена је зарада од 65 одсто због мањег броја радних дана, објашњава председник Самосталног синдиката Зоран Марковић.

Поред тога, и даље се игноришу приговори радника који се односе на услове рада.

Од компаније Фијат аутомобили Србија директно или индиректно живи 4 и по хиљаде радника.

Ове године незадовољство је ескалирало, између осталог због додатног обима посла, а само од последњег протеста отказ је дало 10 радника, каже Марковић и додаје да се ситуација додатно компликује.

На нивоу шапата, радници се прибојавају будућности, јер је наредна година пресудна за одлуку да ли остаје или одлази Италијански гигант.Комуникција са Владом Србије, министрима и државом је свакодневна.

У овом тренутку синдикат и министарства покушају да уведу једног члана у Надзорни одбор који би могао да има увид и прецизне информације о плановима пословања, објашњава Марковић, јер колико је потребна таква врста проходности у информисању јавности и радника најбоље потврђује пример последњих информација које су се појавиле у медијима о новом моделу, које за сада компанија није потврдила.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *