Незапосленост у Србији мања за шест одсто

Захваљујући мерама активне политике запошљавања, број незапослених у Србији мањи је за шест одсто у односу на јануар прошле године, изјавио је директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић.

Директним финансијским подстицајима током 2021. било је обухваћено око 18.000 незапослених са евиденције, укуључујући и више од 2.000 особа са инвалидитетом.

Према подацима Националне службе за запошљавање, у Србији је крајем прошле године било око 477.000 незапослених.

Квалификациона струкутра особа са евиденције није повољна, јер нешто више од трећине њих припада теже запошљивој категорији, око 50 одсто незапослених је са четвртим степеном стручне спреме, док остатак чине високообразовани кадрови.

Без обзира на пандемију корона вируса, у 2021. је забележено веће запошљавање особа са евиденције, као и смањење броја незапослених, што је настављено и почетком ове године.

У циљу смањења стопе незапослености, Национална служба ће и ове године реализовани низ програма намењених у већини случајева послодавцима из приватног сектора, а акценат ће бити стављен на теже запошљиве категорије.

Детљне информације о јавним позивима, условима аплицирања и роковима, доступне су на сајту Националне службе.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *