Нежељене рекације на вакцину против ковида краткотрајне

У Србији је до сада вакцинисано 119.711 особа, каже епидемиолог Бранислав Тиодоровић и додаје да се тај број повећава из сата у сат.

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић каже да алергија на пеницилин није препрека да се грађани вакцнишу било којом од три врсте вакцина против вируса корона које су доступне у Србији, јер, како је објаснио, у производњи нити једне од њих се не користе пеницилински антибиотици.

Док се не ураде студије о безбедности вакцинације трудница, оне неће бити вакцинисане.

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић је објаснио да апсолутна контраиндикација за вакцинсање било којом од ове три вакцине је доказана алергија на неки састојак вакцине или озбиљнија алергијска реакција на претходну дозу вакцине, ако је у питању друга доза.

“Све друго није апсолутна контраидникација”, навео је Јанковић.

Каже да су акутан поремећај здравственог стања или погоршања хроничног стања привремене контраиндикације, а да све остало нису апсолутно контраидникације него мере опреза.

Док се не ураде студије о безбедности вакцинације трудница, оне неће бити вакцинисане, јер ниједна од расположивих вакцина против короне до сад није испитивана код трудница.

Препорука је да се трудноћа одложи након што се прими вакцина, али не на дужи временски период, каже Јанковић.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић рекао је да чак и најбогатије земље и оне које производе вакцине не могу да гарантују да ће за своје становништво обезбедити неопходан број доза и да ће вероватно морати да прихватају и друге вакцине како би обезбедили што бољи обухват.

Преко портала еУправа до сада се за вакцинацију против вируса корона перијавило 504.000 грађана Србије, речено је у Канцеларији за ИТ и еУправу.

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Марија Обрадовић изјавила је да је само за данас послато 30.500 позива грађанима широм Србије да дођу на вакцинацију, као и да је велики број оних који долазе без претходне пријаве, али да нико неће бити враћен.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *