Николић: Данас су већ потписани уговори са Мајкрософтом и Ораклом

Изградњом државног Дата центра мења се имиџ града, али и његова својства, оценио је градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Поред тога што је препознатљив као индустријски центар, у наредним годинама, Крагујевац са државним и градским дата центром постаће препознатљив на дигиталној мапи земље и региона.

Изградњом Државног дата центра мења се слика Крагујевца

Великим страним компанијама које су се већ определиле за пословање у Крагујевцу, придружује се Мајкрософт и Оракл који су одабрали Дата центар за чување података.

Држава је својевремено, још са одлуком где ће бити смештена индустрија оружја, Крагујевац препознала као идеално подручје због географских карактеристика, безбедности, удаљености од великих транзита, удаљености од подручја сукоба, а и налази се на довољном одстојању од главног града.

Уз то, геолошки безбедно подручје без земљотреса.

То су само неки од разлога који су и овог пута били пресудни за избор локације за Дата центар.

Рок за завршетак изградње објекта државног Дата центра је годину дана.

Почиње са износом од 30 милиона евра, колико ће да кошта изградња самог објекта и основно опремање, али тиме се тек отвара пут новим пословним партнерима.

Последњих година Крагујевац предњачи у образовном систему Србије, јер су средње школе прилагодиле смерове потребама тржишта за сектор информационих технологија.

Универзитет развија све више научних смерова овог подручја, а недавно је основан Институт за ИТ.

Будућност је подређена технологијама, а њени најбољи представници су ученици крагујевачких основних школа и већ прослављени ђаци Прве крагујевачке гимназије који су се знањем такмичили са вршњацима из целог света у Хјустону.

Изабрани су да симболично отворе изградњу државног Дата центра.

За одлуку где ће бити државни Дата центар није било отвореног конкурса, али су држава и канцеларија за ИТ разматрале све могуће локације у земљи.

Испоставило се да је Крагујевац идеално место. Почетни кораци су направљени. Од јесени се очекује и почетак рада градског Дата центра, чију опрему донира Народна Република Кина.

Опширније у прилогу

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *