Николић и Годфри о изборима, демократији и сарадњи у области привреде

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији, Ентони Годфри боравио је у Крагујевцу.

Годфри је пре четири месеца ступио на дужност у Београду и ово је прва радна посета граду Крагујевцу, за који је Ентони Годфри рекао да је важан, динамичан српски град са значајном историјом.

После свечаног пријема у Скупштини града који су за амбасадора Сједињених Америчких Држава организовали градоначелник Радомир Николић и председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић, Ентони Годфри је посетио меморијални комплекс у Шумарицама и одао пошту крагујевачким цивилним жртвама у Другом светском рату.

Први сусрет новоименованог амбасадора Сједињених Америчких Држава Ентонија Годфрија, градоначелника Крагујевца Радомира Николића и председника локалног парламента Мирослава Петрашиновића протекао је у разговору који би могао да отвори врата наставку сарадње са првом економијом света.

Годфри је нагласио да ће се трудити да не буде само амбасадор у главном граду, већ и да упознајући непосредно Србију, помогне у повезивању потенцијалних америчких инвеститора и шумадијских градова и општина. Николић, Петрашиновић и Годфри разговарали су о предстојећим изборима и демократији у Крагујевцу.

Ипак, формални сусрет наговештава обострану заинтересованост за сарадњу на пољу привреде.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији, Ентони Годфри посетио је Спомен парк у Шумарицама, где је крај Споменика стрељаним ђацима и професорима положио цвеће и одао пошту крагујевачким цивилним жртвама у Другом светском рату.

Америчке компаније у Србију су инвестирале четри милијарде долара и у њима ради више од 16 хиљада српских радника.

Влада Сједињених Америчких Држава помагала је развој локалних средина, руралног подручја, инфраструктуре, запошљавање жена у Србији, кроз програм УСАИД.

Амбасадор Ентони Годфри изразио је задовољство јер је сарадња САД и Крагујевца најинтензивнија на крагујевачком Универзитету, као и у Америчком кутку који је у Крагујевцу отворен и функционише са разноврсним садржајима пуних 15 година.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.