Сарадња крагујевачког Универзитета и кинеске компаније Дахуа

Крагујевачки Универзитет и представници кинеске мултинационалне компаније Дахуа потписали су уговор о сарадњи.

Делегација из Кине дошла је у Крагујевац јер је у нашем граду препознала бројне могућности за сарадњу са Факултетом инжењерских наука у области ИТ технологија.

Приликом боравка у Кини, начелница Шумадијског управног округа Биљана Илић Стошић уговорила је овај сусрет, а уговор који је потписан између кинеске компаније Дахуа и крагујевачког Универзитета имаће велики значај за град и ову високообразовну установу.

Дахуа технолоџи је друга компанија у свету по производњи камера за надзорне системе.

На основу најпрецизнијих механизама систем реагује приликом пожара, елементарних непогода, поплава, а може да се користи и у банкарском сектору када је реч о надзору објеката. Све је повезано преко „паметних камера“, а системом управља софтвер.

Системом који је повезан бежично, Кинези остварују огроман привредан раст који износи 25 процената, наводи ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић. Кинеска компанија нашла је нове партнере у Крагујевцу.

Састанак у Ректорату организован је посредством начелнице Шумадијског управног округа, Биљане Илић Стошић, која је приликом боравка у Кини прошле године у новембру уговорила овај сусрет.

Према речима ректора Филиповића, у Београду успешно ради систем за надзор компаније Дахуа на аеродрому Никола Тесла.

Ово кинеско предузеће донираће опрему, сервере, рачунаре и камере Универзитету у Крагујевцу.

Договорена је и сарадња у области стипендирања и стажирања будућих академаца, а студенти крагујевачког Универзитета имаће прилику и да се усавршавају на међународним предавањима, на којима ће их едуковати најбољи кинески инжењери из ове области.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *