Нова Општа болница у Крагујевцу

Са седнице Савета за здравље упућена је иницијатива Министарству здравља, у форми елабората оправданости о оснивању Опште болнице за Град Крагујевац, односно потреба пацијената Шумадијског округа.

Уколико Крагујевац добије сагласност, током 2020. године предстоји припремање административних аката и изградња чији се крај планира за 2021. годину.

Поред ове одлуке, чланови Савета за здравље упутили су одборницима Скупштине града на разматрање и План јавног здравља до 2026. године.

На основу опсежне анализе, коју је урадио крагујевачки Институт за јавно здравље, у елаборату оправданости оснивања Опште болнице, између осталог је наведено, да на 285 хиљада становника Шумадијског округа, Клинички центар нема довољан капацитет, јер се већ сада показује мањак од две хиљаде постеља.

Потребе су јасно утврђене: нова Општа болница, за становништво Крагујевца, требало би да има 20 хиљада метара квадратних, чија би изградња коштала 20 милиона евра.

Још 10 милиона евра је неопходно за опремање здравствене установе, која би обухватила секундарни и терцијарни ниво здравствене заштите.

На одељењима хирургије, урологије, ортопедије, педијатрије и пулмологије радило би 47 лекара и три пута већи број медицинских сестара.

Новина је да би постојало одељење палијативне неге, због великог броја старијих суграђана, са удруженим болестима, којима је неопходна целодневна нега.

Ипак, Крагујевчани ће, и у случају да не постоји ниједна процедурална препрека, на Општу болницу морати да сачекају до краја 2021. године.

У међувремену, План јавног здравља за Крагујевац биће упућен одборницима Скупштине Града. Стратешким документом са мултисекторским приступом, се уређује шест области.

Институт за јавно здравље Батут је у центру система заштите.

Градске здравствене службе наредних седам година добиће велике измене.

Иако су седницу Савета за јавно здравље обележиле теме, које се односе на дугорочно унапређење здравствене заштите Крагујевчана, скуп је почео великим аплаузом упућеном екипама Хитне помоћи, које су јутрос рано, у возилу, на свет донеле бебу, која није могла да сачека породилиште.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.