Нова проба државне матуре у Крагујевачким средњим школама

Око 1.700 ученика четвртог разреда девет средњих школа у Крагујевцу учествује до 8. априла у другом полагању пробне државне матуре.

Гимназијалци полажи општу матуру, српски језик и математику и један од општеобразовних предмета са листе на којој су страни језик, физика, хемија, биологија, географија и историја.

Ученици четворогодишњих средњих стручних школа полажу стручну матуру, која обухвата српски језик, математику и стручни испит.

Тест из српског језика и математике полагаће сви ученици четвртог разреда свих гимназија и средњих стручних школа у Србији, осим ђака који су математику имали једну или две године.

Гимназијалци ће полагати један од општеобразовних предмета, док ће ученици стручних школа решавати стручно теоријски тест.

Матуранти Прве крагујевачке гимназије, њих 324, данас су полагали тест из српског језика, сутра полажу математику, а 7. априла тест из изборног предмета.

Резултати неће утицати на оцене ученика.

Ученици два одељења Друге крагујевачке гимназије су прошле године учествовали у пројекту пробе државне матуре, а данас је 234 матураната полагало тест из српског језика.

Планирано је да државну матуру полажу ученици који сада похађају други разред средње школе.

Практични испити у оквиру пробе државне матуре биће проверавани само на одрђеном узорку.

Пошто је један од провера квалитета и тежине тестова и практичних задатака, надлежни већ размишљају како да мотивишу ђаке да што боље ураде тестове.

Извештава новинар РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *