Нова туристичка сезона стари проблеми

Иако значајан број грађана Србије у овом периоду већ уплаћује прве резервације за летовања, а туристичке агенције нуде корисне попусте, још увек је неизвесно под којим условима ће се путовати.

И даље је отворен проблем повраћаја новца на име уплаћених, а нереализованих аранжмана, јер је рок продужен до 2023. године.

Агенције које су отишле у стечај ову процедуру настављају са осигуравајућим кућама, док би оне које послују требало да се договоре са грађанима о заменским путовањима која су најсигурнији облик повраћаја средстава.

Крајем прошле године, део туристичких агенција се осмелио и почео да продаје летње аранжмане.

Грађанима је такав начин уплате наредног летовања најисплативији, али је епидемиолошка ситуација непредвидива.

Протоколи за путовања и даље су ригорозни од земље до земље, али се очекује да после препоруке Европске комисије чланице Европске уније донесу јединствена правила, односно да услови за путовања буду на нивоу индивидуалних статуса.

Туристичке агенције и даље се боре за опстанак, чак и са основним трошковима.

Многе су отишли у стечај, а остало је нерешено питање повраћаја новца уплаћеног за аранжмане пре пандемије корона вируса.

У Србији је седам туристичких агенција отишло у стечај, а грађани којима је остао новац у тим агенцијама треба да ступе у контакт са стечајним управником и осигуравајућим кућама како би намирили потраживања.

Како наводи Сеничић, велики број родитеља константно улаже жалбе и незадовољан је, јер се у ђачком туризму и својевремено уплаћеним, а неискоришћеним екскурзијама, слило доста новца из кућних буџета.

Сеничић тврди да је велики део новца остао у хотелима који, како каже,нису имали право на његово задржавање.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *