Нове књижице за труднице

Труднице у Србији ускоро први пут добијају посебне књижице. У новом документу, на 32 стране, водиће се комплетна медицинска документација о актуелној и претходним трудноћама. Реч је о пилот пројекту Министарства здравља, који за почетак обухвата три града.

До краја године, 12.000 нових књижица добиће труднице у Београду, Чачку, Крагујевцу. У тај документ ће се уписивати сваки преглед, анализа и терапија, а труднице би увек требало да га имају уз себе.

У њу ће ићи лабораторијске анализе, пренаталне дијагностике, терапије у трудноћи, хоспитализација, па све до података везаних за порођај, карличних мера, исхода. Али и података око новорођенчеда, стање на рођењу и првих дана, укључујући и вакцинацију„, каже директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС Александар Стефановић.

Директор КЦ Крагујевац Предраг Саздановић саветује све труднице да добро проуче документ, да га имају код себе и да траже од својих акушера да уносе све податке.

Саветовао бих их да врло педанто и уредно уносе податке за све прегледе и анализе„, поручује Саздановић.

Највећа предност књижице за труднице, сматрају гинеколози, је то што ће сви медицински подаци бити на једном месту, јер су до сада налази били „расути“ по разним извештајима.

Уписиваће се подаци из државних установа, али и из приватне лекарске праксе.

Дешавало се доста често да труднице или забораве своја докумената од претходних прегледа или да у журби, знате, ту су хитна стања, оставе кући. Ми ћемо овде у књижици на једном месту имати све податке о трудноћи и на тај начин очекујемо унапређење квалитета пружања услуга свим нашим трудницама и прецизније, квалитетније вођење трудноћа„, објашњава Александар Стефановић.

Поред уобичајених анализа, у књижицу ће бити унети сви прегледи које треба обавити у трудноћи.

Сада инсистирамо на параметрима којима се толико није придавао значај, попут екстремитета, кичма, присуство унутрашњих органа, покретљивст, срчана акција„, напомиње Саздановић.

Уколико се овај пилот пројекат Министарства здравља покаже успешним, трудничке књижице ће у наредном периоду стићи и у друге здравствене установе широм Србије. У нашој земљи се сваке године роди око 65.000 беба.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *