Нове методе лечења у Универзитетском клиничком центру Крагујевац

Квалитет лечења животно угрожених пацијената у Универзитетском клиничком центру Крагујевац је подигнут на виши ниво, јер су протеклих месеци, поред непрестане борбе са ковидом 19, освојене нове методе лечења у областима интервентне неурорадиологије и интервентне кардиологије.

За куповину мултислајсног скенера и инсталирање савремене ангио-сале за лечење кардиолошких болесника, Министарство здравља обезбедило је 140 милиона динара.

Овде долазе озбиљни и комплексни пацијенти. Интервентни кардиолози, поред посла на ковид клиникама у Универзитетском клиничком центру Крагујевац, лече пацијенте којима су потребне ургентне кардиолошке здравствене услуге.

Међутим, у Универзитетском клиничком центру Крагујевац први пут је изведена и процедура давања тромболизе катетерским путем, што представља ново поглавље у дијагностици и лечењу кардиолошких пацијената.

Млади специјалисти на крагујевачкој кардиологији, у сарадњи са колегама са Војномедицинске академије, освојили су и процедуру лечења масивних плућних тромбоемболија, због којих су пацијенти раније упућивани у Београд.

Такви крвни угрушци јављају се после хируршких интервенција, код непокретних пацијената и оних који су прележали ковид.

За увођење нових процедура потребна је и савремена дијагностика. Ангио-сала у Универзитетском клиничком цнетру Крагујевац, стара деценију и по, биће замењена новом.

Набавком опреме за сложене лекарске интервенције значајно се побољшавају услови за квалитетнију здравствену заштиту грађана.

Методе интервентне кардиологије користе се у лечењу једног броја болести срца и великих крвних судова, а њихова предност у односу на стандардне хируршке методе је што су мање агресивне, комфорније за пацијента, са бољим исходом лечења.

Само због инфаркта миокарда, у Универзитетском клиничком центру Крагујевац годишње се збрине око 1.000 пацијената.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *