Изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у Крагујевцу крајем 2021.

Почетак изградње новог постројења за пречишћавање отпадних вода у Крагујевцу очекује се крајем године, а процењена вредност радова је 31 милион евра.

Студијом изводљивости је предвиђено да постројење задовољи потребе територије са 200.000 становника.

У Србији је ратификован споразум са Развојном банком Савета Европе, којим су одобрена средства за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода.

Тим поводом Министарство за заштиту животне средине најавило је почетак изградње озмеђу 20 и 30 постројења за пречишћавање отпадних и комуналних вода, а једно међу њима је и постојење у Крагујевцу.

Систем за пречишћавање отпадних вода у Цветојевцу, због технолошке застарелости, биће напуштен, а биће активиран нов, са техничко-технолошким параметрима и стандардима које је поставила Европска унија.

Почетак изградње новог постројења планирано је за крај ове године. Студијом изводљивости је предвиђено да постројење задовољи потребе територије са 200.000 становника.

У Србији се годишње пречисти само 16 одсто отпадних вода, испуштених у канализацију, а у 168 градова и општина постоји само четрдесетак погона за пречишћавање, од којих је већина застарела.

Србији је неопходно пет милијарди евра да се спроведу прописи и побољша стање у тој области.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *