Нови детаљи о историји Лицеја

У свечаној сали Универзитета промовисана је књига „Професори и слушатељи Лицеума Књажевства србског у Крагујевцу“ аутора доктора Душана Марковића Прине, хемичара.

Рукопис је настао пре око четири деценије, приређен је и објављен у мају ове године у издању Универзитета, Правног и Природно-математичког факултета.

Сећање на лик и дело, кроз промоцију значајне књиге за историју универзитетског образовања у Србији, оживели су учесници на промоцији- данашњи еминентни професори.

О књизи је говорио академик Иван Гутман, али и гост – проф. др Радош Љушић, историчар који је својевремено рецензирао рукопис др Душана Марковића.

Аутор књиге „Професори и слушатељи Лицеума Књажевства србског у Крагујевцу“ Душан Марковић рођен је у Крагујевцу 1936. године.

На београдском ПМФ-у завршио је специјалистичке студије.

Упоредо са педагошком каријером, објављивао је научне и стручне радове.

На Институту за хемију ПМФ-а у Крагујевцу предавао је историју и методику хемије. Умро је 1996.

Поред истраживачког рада из своје области, рукопис доктора Душана Марковића о Лицеју има за циљ да расветли услове настанка и развој високошколског образовања у Србији.

Лицеј је представљао почетак академског образовања у Србији у 19. веку.

У то време лицеји су били интелектуална елита друштва. Први ректор био је Атанасије Николић.

Иако је Закон о универзитету којим је гарантована аутономија донет тек 1905. године, руководство Лицеја је више од шест деценија пре доношења тог закона покренуло питање заштите аутономије своје институције, захтевом да се приликом избора ректора не дозволи присуство представника Министарства просвете, пише аутор Душан Марковић.

Књига доноси низ занимљивих чињеница, попут детаљне анализе како је школовање кадрова градило чиновнички, судски, државни апарат, кроз стипендије и отварање интерната подржавано школовање сиромашних ђака и мукотрпно текло образовање жена.

Књига потврђује да је доступност образовања, односно једнакост у остваривању права на свим нивоима, и данас један од стратешких циљева модерног друштва.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *