Нови Пословник пред одборницима

Поред усаглашавања са важећим законима, новим Пословником који ће се сутра наћи на редовној седници локалног паралмента, се проширују права, али и намећу строже обавезе одборницима градске скупштине.

Са друге стране, нови Пословник ће омогућити електронски начин рада, што значи да ће одборници сада материјал преузимати преко одређене апликације, интернет платформе, на таблет уређају преко кога ће моћи да гласају и да примају материјал, али и да се јаве за реч.

Председник Скупштине града Мирослав Петрашиновић оцењује да се на тај начин улази у модернизацију крагујевачког парламента.

Измене Пословника Скупштине града Крагујевца условљене су изменама и допунама Закона о локалној самоуправи из 2018. године,
нарочито у делу који се осноси на сазивање седница по хитном поступку.

Закон директно прецизира да рок за сазивање седнице по хитном поступку мора бити најмање 24 часа.

Проширене су одредбе које се односе на јавност рада, односно јавност слушања седница Скупштине града и радних тела.

Спречиће се и злоупотребе института повреде Пословника, тако да ће председавајући моћи да предложи скупштини да Скупштина изгласа да се одборнику који крши и грубо повређује институт повреде Пословника, користећи га за то да би некоме реплицирао, одузме реч.

Са друге стране, веће обавезе одборника односе се на то да ће одборници, уколико не желе да раде у пленарној седници, морати да донесу оправдање секретару Скупштине, а уколико то не учине одборничка накнада за тај месец ће им бити умањена за 20 процената.

Уколико не дођу на скупштински одбор неће имати право на накнаду. Новине би требало да заживе већ на јесењој седници.

Одборници ће на реверс задужити таблете што ће, најављују, смањити трошкове и убрзати рад.

Ако неко од одборника, ипак, не жели да користи таблет уређај и жели да му материјал буде достављен у штампаном облику, Скупштина града радиће као и до сада.

Девето редовно заседање локалног паралмента заказано је за сутра, са почетком у 9 сати, уз директан пренос на РТК.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *