Нови закон за сузбијање корупције

У Србији је почела примена новог Закона о организацији и надлежности државних органа у борби против организованог криминала, корупције и тероризма, који посебну пажњу усмерава на откривање коруптивних и финиансијских кривичних дела.

Акценат се такође ставља на откривање корупције у јавном сектору, државним и органима локалне самоуправе, нарочито код спровођења поступака јавних набавки.

Закон уводи и нова кривична дела, као што су преваре у пословању, злоупотребе у процесу приватизације и прања новца.

Уводе се и нови институти попут финансијских форензичара који ће помагати јавним тужиоцима.

Специјализована одељења суда и тужилаштва за сузбијање корупције почела су да раде у Београду, Новом Саду, Нишу и Краљеву које ће процесуирати коруптивна кривична дела са територије Апелационог суда из Крагујевца.

У овој судници новоотвореног Специјализовног одељења суда и тужилаштва за сузбијање корупције у Краљеву процесуираће се коруптивна кривична дела са територије Апелационог суда у Крагујевцу.

У истој судници убудуће ће  се судити за корупцију осумњиченима из још седам градова, четири Управна округа.

Регионални центри бавиће се случајевима корупције против осумњичених којима се ставља на терет неки вид злоупотребе која је мања од 200 милиона динара.

Све судије и тужиоци, њих преко 250 судиће на основу сета мера које су садржане у модернизованом Закону о изменама и допунама Кривичног законика и Новог закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције.

Формирање одељења за борбу против корупције у јавном сектору, каже виши јавни тужилац из Крагујевца Дејан Вељковић, кључна је тачка за откривање и процесуирање злоуптреба

у државним и органима локалних самоуправа.

Од 2013. закон препознаје злоупотребе у јавним набавкама, а сада је, каже Вељковић, детаљније дефинисана појава.

Много је нових кривичних дела прописаних овим законом. Нека од њих су: проневера, злоуптореба у поступку приватизације, одавање пословне тајне, проузроковање стечаја, прање новца.

Појављују се и финансијски форензичари који нису исто што и вештаци.

Закон је предвидео да одељење тужилаштва за борбу против корупције у Београду броји до 25 тужилаца и њихових заменика, Новом Саду до 20, а Нишу и Краљеву по 15.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.