Прихватилиште отворено за пријем угрожених лица

Током екстремно ниских температура претходних дана у крагујевачком прихватилишту које се налази у Геронтолошком центру збринуте су две особе које су се обратиле за помоћ.

Прихватилиште има добре услове за смештај угрожених категорија, а заклон од сурове зиме подразумева обезбеђене оброке, суву гардеробу или лекове.

У Центру за социјални рад прошле године у прихватилишту је боравило 50 особа. Од тог броја половина су стара лица без адекватне породичне бриге.

У центру за социјални рад кажу да поред оних које су животне околности оставиле без крова над главом има и оних који када је напољу огроман и константан минус потраже преноћиште у Прихватилишту. Ове године такву помоћ потражиле су две особе.

У Центру наводе, да се током зимских месеци ангажују све градске институције, укључујући и Штаб за ванредне ситуације. Они обилазе не само оне који су без крова над главом, већ и стара и изнемогла лица.

Тако је болесна жена стара око 80 година евакуисана из своје куће оковане снегом у селу Горња Шаторња у општини Топола, речено је из Управе за ванредне ситуације града Крагујевца.

Евакуација старице организована је на позив Центра за социјални рад из Тополе, после чега је жена збринута у Дому здравља у Тополи.

У оквиру пројекта храна на точковима волонтери Црвеног крста обилазе најудаљенија села, како би поделили пакети хране и хигијене. Редовно се деле топли оброци народне кухиње, а оне који нису могли да у овим хладним данима дођу по оброк обишли су волонтери Црвеног крста.

Процењује се да бескућници чине једну шестину човечанства. Они припадају категорији социјално угрожених лица, што значи да се у недостатку воде, хране и смештаја налазе у животној опасности.

Уточиште бар приликом леденог таласа у Крагујевцу могу да пронађу у прихватилишту за одрасле у Геронтолошком центру.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *