Новине на завршном испиту

Ученици осмог разреда, али и млађи, већ могу почети са вежбањем за малу матуру. Збирке из математике, српског језика, као и оне са задацима за комбиновани тест, за припрему ђака, од недавно су у продаји у књижарама.

Иначе, ове године у односу на раније, промењен је систем бодовања на полагању. Према новим правилима, више ће се вредновати знање које ђаци покажу на испиту у односу на успех.

Збирке задатака за припрему мале матуре, званичног издавача “Просветни преглед”, од прошле недеље могу се наћи у књижарама.

Свака збирка садржи по 450 задатака, а једна петина је нова у односу на прошлу годину. Задаци су распоређени на основни, средњи и напредни ниво.

Иако је заинтересованост велика, а цене непромењене, примерака има довољно, кажу у књижари “Мост”.

Поред званичног издавача, збирке су штампали и Клет и Бигз, а у њима се налази и мало обимније градиво, па они који желе више вежбе, могу своје знање проверити и уз помоћ ових збирки.

Ове године промењен је систем бодовања за малу матуру. У односу на прошлу и раније године, када се успех у 5. 6. и 7. разреду вредновао са 70, а мала матура са 30 бодова, од ове године ће се знање ученика на испиту, вредновати за 10 бодова више, док ће успех носити 60 бодова.

Упис у средње школе зна да буде стресан за децу, због страха да ли ће уписати жељени профил.

Припрема за полагање тестова из математике, српског и осталих предмета, веома је важна и треба почети на време, како би осмаци што спремнији дочекали малу матуру.

Извештава новинарка РТК Наташа Лазаревић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *