Новине у програму обележавања крагујевачке трагедије

Концепт овогодишњих Октобарских свечаности, којима ће бити обележено осам деценија од крагујевачке трагедије, заснован је на тридесетак културно-уметничких садржаја.

Поводом овог значајној јубилеја, осмишљен је низ нових програма, у циљу подизања колекивне свести о једном од највећих страдања цивила током Другог светског рата.

Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ готово 70 година негује сећање на један од најтрагичнијих догађаја у историји српског народа и има доминантну улогу у креирању Октобарских свечаности.

С обзиром на то да се ове године обележава јубилеј – осам деценија од стрељања недужних цивила у Шумарицама, поједине традиционалне манифестације, попут ОКТОХ-а, добиле су нову димензију, као резултат умрежавања установа које се баве различитом делатношћу.

Овогодишњи програм садржи низ новина, међу којима су научни скуп у суорганизацији Музеја жртава геноцида и Историјског института из Београда и две промоције.

Једна се односи на фотомонографију о Спомен-парку, чији је аутор Никола Говедарица, кустос Музеја „21. октобар“, а друга на документарни филм „Поглед у небо“ Дејана Ђусића, који говори о крагујевачкој трагедији, настанку Спомен-парка и његовој улози у култури сећања на октобарска страдања.

Октобарске свечаности биће отворене изложбом 21. Међународног салона антиратне карикатуре, на којој ће бити приказано 80 од близу 1.000 приспелих радова, које је на овогодишњи конкурс послало око 500 аутора из готово 50 држава.

Број изложених радова симболизује 80 година од злочина у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *