Откривен споменик професору Панти Милановићу у Горњим Јарушицама

Споменик некадашњем професору и директору Прве крагујевачке гимназије Панти Милановићу откривен је данас у Горњим Јарушицама.

Пошту професору Милановићу одали су његови потомци, представници града Крагујевца, Удружења потомака ратника Србије од 1912. до 1920. и мештани Горњих Јарушице.

Подизање споменика Панти Милановићу иницирао је Савет Месне заједнице у знак захвалности за Милановићеве заслуге и његов допринос културно-просветном развоју Крагујевца.

Некадашњи директор Прве крагујевачке гимназије оставио је дубок траг не само у области образовања, већ и у борбама за одбрану земље.

Професор Милановић је рођен је у Горњим Јарушицама 1856. године.

Учествовао је у балканским и Првом светском рату и више пута је награђиван орденом за храброст.

Одборници градског парламента једногласно су прихватили иницијативу житеља Горњих Јарушица да сопственим средствима подигну споменик професору Милановићу.

Милановић је после Првог светског рата радио као професор математике и хемије у крагујевачкој гимназији и био њен директор.
Пензионисан је 1924. а две године касније је преминуо.

Као професор и директор школе и човек чврстог карактера и одлучних ставова, био је веома цењен и угледан.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *