НС критикује локалну власт због висине задужења и ребаланса буџета

Повереништво Народне странке у Крагујевцу на конференцији за медије критиковало је актуелну локалну власт поводом предстојеће седнице Скупштине града на којој ће једна од тачака дневног реда бити ребаланс буџета.

Изнет је низ замерки на износ задужења локалне самоуправе и поново отоврена тема о децентрализацији Србије, на коју су како кажу у Народној странци сви заборавили.

У Народној странци кажу да су више пута подсећали на, како тврде, погрешну економску и финансијску политику коју спроводи актуелна локана аминистрација, што се, додају, лоше одражава на функционисање јавног сектора и ствара економску кризу.

Повереница Народне странке за Крагујевац Гордана Шошић је рекла да је према последњим подацима из јуна по основу кредита и камата Град задужен 24 милиона евра.

Некадашњи градоначелник Новог Сада и члан председништва Народне странке Борислав Новаковић изјавио је да износ задужења Крагујевца не наговештава добра времена.

Новаковић је највио залагање за заборављену децентрализацију Србије. Механизам за тај процес одвијао би се кроз нови закон о локалној самоуправи.

Према Новаковићу треба променити изборни систем на локалном ниову, јер је се сада не гласа за личности и кандидате већ за странке.

Поред тога, Новаковић сматра да општинама и градовима треба омогућити већи степен надлежности и издашније приходе, јер сада Србија за локал из буџета издваја 11 одсто, док је европски просек више од 30 посто.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *