НС: Рио Тинто добио дозволу за рудна истраживања у Рековцу

Рударска компанија Рио Тинто је у Србији добила дозволе за рудна истаживања на подручју Прањана, Добриње, планине Рудник, али и Рековца, указују представници Народне странке.

Они су за наредни период најавили низ активности како би упознали грађане са, како кажу, погубним ефектима тих истраживања.

У Народној странци кажу да литијум треба да остане неископан, као што је то случај у Немачкој и САД, које поседују највеће резерве овог метала.

Иако се на подземном путу литијума кроз Европу Србија налази са занемарљивим количинама, наша земља је једина на свету која је уступила своју територију и уговорима убрзала прво истраживање, а потом изградњом ауто путева припремила инфраструктуру за потенцијална рудна ископавања, тврде у овој странци.

Чланови Народне странке указали су да се зона штетног утицаја од евентуалног ископавања литијума не зауставља само у Лозници или Чачку, већ ће бити обухваћено цело подручје земље све до Румунске границе, јер се трајно и погубно загађују не само Јадар, него и Сава и Дунав.

Због тога акцију „Одбрана Лознице“ најављују у свим градовима Србије.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *