Свечано отворена обновљена Петрова воденица у Грошници

Поводом 80. годишњице устанка народа Србије и формирања Крагујевачког партизанског одреда, у Грошници је свечано отворена обновљена Петрова воденица у којој је од данас стална поставка изложбе „Петрова воденица у Грошници – осамдесет година устанка“.

Изложбу је отворила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дарија Кисић Тепавчевић.

Сталном поставком изложбе под називом „Петрова воденица у Грошници – осамдесет година устанка“ свечано је отворена обновљна Петрова Воденица.

У њој је 12. јула, 1941. године одржан састанак Окружног комитета КПЈ за Крагујевац, када је формиран Крагујевачки партизански одред.
Изложбу је отворила министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Дарија Кисић Тепавчевић која је истакла да је Србија посвећена и опредељена принципима антифашизма и да ми данас као и генерације после нас никада не смемо заборавити цену слободе у којој данас живимо.

Она је додала да Крагујевац јесте и биће један од највећих симбола страдања невиних у Другом светском рату.

Нажалост, живих сведока тог доба данас је све мање, али историјске чињенице не смемо заборавити, казао је градоначелник Крагујевца, Никола Дашић.

Прославу јубилеја организовао је СУБНОР Крагујевца у знак захвалности родољубима који су своје животе жртвовали за слободу у којој данас живимо.

Међу званицама је био и једини живи учесник НОБ-а са ових простора Власта Божиновић.

Поред бројних гостију и званица, свечаном отварању обновљене Петрове воденице у Грошници присуствовала је начелница Шумадијског управног округа Биљана Илић Стошић, као и председник СУБНОР-а Србије, Видосав Ковачевић који је уручио захвалнице и признања заслужним појединцима.

Пригодну свечаност употпунио је наступ глумаца Књажевско српског театра и познатог крагујевачког тенора Војислава Спасића.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *