НСЗ: Мањи број незапослених у Шумадији

Према подацима Националне службе за запошљавање, на територији Шумадијског управног округа је последњег дана јануара ове године евидентирано нешто мање од 26.000 незапослених, међу којима је 16.540 особа из Крагујевца.

Број евидентираних без посла у прошлој години је за 2.000 мањи у односу на 2019, а упркос последицама пандемије корона вируса на привреду, током претходне године није било масовнијег отпуштања радника.

Смањењу броја незапослених на територији Шумадијског управног округа у 2020. години допринеле су активне мере политике запошљавања, које је реализовала Национална служба.

Осим за медицинским сестрама и техничарима, информатичарима, васпитачицама, производним радницима и занатлијама, на тржишту рада је била изражена потреба за кадровима који до сада нису тражени, попут хигијеничара и достављача хране.

У циљу подстицања запошљавања младих и пружања подршке привреди у решавању проблема са недостатком кадрова, Влада Србије је прошле године покренула програм „Моја прва плата“.

Око 400 послодаваца из приватног и јавног сектора са територије Шумадије огласило је више од 900 радних места, а прилику да се запосли добила су 434 кандидата.

У циљу очувања здравља запослених, али и странака, Национална служба за запошљавање је, након проглашења пандемије корона вируса, увела електронску комуникацију са незапосленима.

Могућност електронског пријављивања на евиденцију и подношења захтева за остваривање права на новчану накнаду још увек је актуелна.

Извештава новинар РТК Бојана Крстић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *