Применом домаћег софтвера за праћење короне могуће је смањити смртност

Домаћи софтвер за праћење развијања болести код инфицираних вирусом корона на коме ради Универзитет у Крагујевцу са колегама из Ријеке и са Харварда нуди могућност да се предвиди како ће се болест развијати по данима.

До сада су обрађени подаци за 70 ковид пацијената из Крагујевца и Загреба.

Очекује се велика проба на далеко већем броју пацијената и броју болница на којем ће тестирати софтвер.

Идеја пројекта на коме ради Универзитет у Крагујевцу је да се испита не само финални исход болести, већ да ли ће одређени пацијент развити лакшу или тежу клиничку слику.

Применом софтвера могуће је смањити и смртност, јер би на самом почетку инфекције и болести имали информацију о томе да ли ће пацијент развити тежу клиничку слику са потенцијално смртним исходом.

Ако се такав пацијент стави под строжи надзор, смањиће се и смртност.

У оквиру пројекта радило се и на развоју епидемиолошког модела, који служи за предикцију броја људи који ће бити заражени лакшим или тежим обликом инфекције.

Други, персонализовани модел односи се на индивидуални приступ пацијентима.

План је да се направи хибридни модел, у који ће се уносити параметри резултата крви и рендгенских снимака, што за циљ има добијање релевантнијих података.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *