О „Кључним корацима ка родној равноправности“ у Крагујевцу

Нацрт новог Националног акционог плана спровођења Стратегије за родну равноправност у 2019/2020. години, представљен је у Крагујевцу.

Одржан је трећи, од пет, консултативних састанака, а све у циљу пружања подршке Влади Републике Србије, у ефикаснијој примени европског законодавства.

Финансијску подршку изради оваквог нацрта дала је Европска унија.

Координационо тело за родну равноправност припрема нови Национални акциони план спровођења Националне стратегије за родну равноправност, за период од 2019. до 2020. године.

Подршку овом процесу пружа агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена, а у оквиру пројекта „Кључни кораци ка родној равноправности“.

Један од циљева овог пројекта је пружање подршке Влади Републике Србије у ефикасној примени законодавства Европске уније о родној равноправности и Националне стратегије за родну равноправност за период од 2016. до 2020. године.

Израда квалитетне Националне стратегије за родну равноправност, подразумева учешће државних органа и институција, независних и регулаторних тела, академске заједнице, савета националних мањина као и организација цивилног друштва.

Главни стратешки циљеви, из националне стратегије, прибижени су локалним заједницама, и усвојене све препоруке које су везане за превенцију дискриминације.

Свеобухватном анализом и евалуацијом претходног акционог плана, испоставило се да је, урађено много, за последње три године, на спречавању насиља у породици.

У наредном периоду, треба радити на економском оснаживању жена. Коначан нацрт Националног акционог плана, који се односи на ову и наредну годину, требало би да буде завршен до краја марта.

Тада ће Координационо тело за родну равноправност моћи да га предложи Влади на усвајање.

Извештава новинарка Зорица Савић Ранковић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *