О стратегији развоја правосуђа у Крагујевцу

Министарство правде организовало је у Крагујевцу прву јавну расправу поводом радног текста Стратегије развоја правосуђа за период 2019 – 2024. године.

Дискусија је окупила представнике струке, организације цивилног друштва и медије.

Чланови радне групе који су израдили предлог текста долазе из релевантних правосудних институција и организација, као и струковних удружења.

Венецијанска комисија оцениће Стратегију развоја правосуђа у наредних пет година.

Представници Министарства правде наглашавају да је од пресудног значаја развијање модерног и ефикасног правосуђа, којим ће грађани Србије бити задовољни и да се на томе мора радити у континуитету.

Нова стратегија представља наставак реформских процеса започетих пре више од деценију и као таква усмерена је даљи развој правосуђа.

Стратегија правосуђе у Србији у наредних пет година види као ефикасно, независно, самостално, модерно, отворено и одговорно према грађанима и друштву.

Између осталог, Стратегија би требало да одговори на питање: како обезбедити недостатак неколико стотина судија у Србији?

Кључни приоритети доношења нове стратегије су: даље јачање независности судства, самосталности тужилаштва кроз унапређени нормативни и институционални оквир, јачање интегритета носилаца правосудних функција кроз поштовање етичких принципа, као и унапређење одговорности правосудног система кроз јачање механизма одговорности судија, јавних тужилаца.

Приоритет је подизање квалитета правосудног система јачањем стручности носилаца правосудних функција и запослених у српском правосуђу.

Нова стратегија важна је ради даљег подизања нивоа ефикасности правосудног система кроз анализу и прилагођавање правосудне мреже, смањење укупног броја нерешених предмета и спречавање настанка додатих старих предмета, као и развијања ИТ система у правосуђу са циљем подизања модерног е-правосуђа.

Допринос изради радног текста Стратегије дали су угледни и национални стручњаци који су били ангажовани у пројекту УСАИД „Владавина права“.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *