Обавезно тестирање запослених у УКЦ Крагујевац при повратку на посао

Запослени у Универзитетском клиничком центру Крагујевац, који нису вакцинисани против корона вируса, који су прележали ковид 19 или су били у некој врсти изолације,

по повратку на посао након годишњег одмора, боловања или слободних дана, треба да ураде пи-си-ар тест, како би проверили своје здравствено стање, у циљу заштите пацијената збринутих у овој установи, али и колега.

Трошкове тестирања у износу од 9.000 динара радници Универзитетског клиничког центра плаћају сами.

За запослене у крагујевачком Дому здравља ово правило не важи, с обзиром на то да су радници ове установе, због високог процента имунизације, стекли колективни имунитет.

Инструкција о провери здравственог стања запослених који су одсуствовали са посла због годишњег одмора, боловања или слободних дана дошла је из Министарства здравља.

Пи-си-ар тестирање се спроводи како би се утврдило евентуално присуство корона вируса, а односи се само на оне који нису вакцинисани, који су прележали Ковид 19 или су били у некој врсти изолације.

У крагујевачком Дому Здравља запослено је 570 људи. У овој установи примарног нивоа здравствене заштите само 10 одсто запослених, односно 60 радника, није имунизовано.

У Дому здравља наводе да су запослени стекли колективни имунитет.

За доказивање присуства инфекције корона вирусом користе се лабораторијске методе.

Пи-си-ар тестирање је стандардна метода која доказује присуство вируса 100 посто, јер се не детектују други вируси осим тестираног.

Брис се узима из носа и ждрела, а резултати су брзо готови.

Без обзира на све мере превенције које би требало поштовати, имунизација је најбољи начин заштите.

Масовна вакцинација, посебно здравствених радника који долазе у контакт са великим бројем пацијената, од посебне је важности за очување здравља и једних и других.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *