Обележавање Светског дана без аутомобила у Крагујевцу

Традиционалним затварањем појединих градских улица за саобраћај, у Крагујевцу ће и ове године бити обележен Светски дан без аутомобила.

Ђачки парламент Прве крагујевачке гимназије ће, тим поводом, 28. септембра организовати низ различитих забавно-рекреативних, културних и спортских догађаја.

Циљ акције је, репма речима организатора, подизање свести становништва о опасности од превеликог загађења животне средине.

Циљеви Светског дана без аутомобила, који се обележава у септембру, је подизање свести о опасности од превеликог загађања животне средине, указивање на све озбиљније климатске проблеме и све већу штету коју човечанство прави озонском омотачу, као и промовисање еколошког и здравог живота. У Крагујевцу, Дан без аутомобила, биће обележен 28. септембра, традиционалним акцијама.

Иако су свесни значаја кретања како по своје здравље тако и по околину, ужурбани начин живота неретко спречава људе да без аутомобила обављају своје дневне обавезе.Организатори акције сматрају да у Србији обележавање Светског дана без аутомобила још увек није на задовољавајућем нивоу, па је неопходно радити на његовој афирмацији.

Иницијатива да се обележи Међународни дан без аутомобила, установљена је још 1994. Идеја је да људи проведу макар један дан без аутомобила и размисле о утицају саобраћаја на животну средину.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.