Обележен Дан сећања на жртве Холокауста

Трибином под називом „Холокауст: наслеђе фашизма“, у Крагујевцу је обележен Дан сећања на жртве Холокауста.

Крагујевачка публика могла је да чује лично и породично сведочење Александра Ајзинберга, живог сведока ужаса Холокауста, а јавности је још једном представљена књига „Јевреји у Крагујевцу“ аутора Станише Бркића и Миломира Минића.

У изложбеном простору Музеја 21. октобар отворена је поставка под називом „Писање страдања“ Биљане Албахари.

Спомен паркт Крагујевачки октобар је у сарадњи са Институтом за филозофију и друштвену теорију, Народном библиотеком Србије, Студентским културним центром и Центром за изградњу мира Крагујевац, низом културно-историјских манифестација обележио Дан сећања на жртве Холокауста.

Уз подсећање да је у Холокаусту страдало шест милиона Јевреја, у личном и породичном сведочењу, архитекта Александар Ајзинберг каже да тада није ни био свестан о каквом је ужасу реч.

На трибини је било речи и о страдању Рома током Другог светског рата, док је Центар за изградњу мира презентовао рад Одбора за Јасеновац Српске православне цркве „Јасеновац, чињенице бола“, али и континуитет односа државе према овој теми.

Јавности је још једном представљена књига „Јевреји у Крагујевцу“ која говори о страдању и судбини Јевреја из локалне заједнице током Другог светског рата.

У Музеју 21. октобар отворена је изложба Биљане Албахари Писање страдања, која је, између осталог, визуелни водич кроз публикације о Холокаусту.

Организован је и интерактинви разговор са публиком на тему Холокауста, геноцида и ратних злочина.

Град Крагујевац је подржао обележавање Дана сећања на жртве Холокауста, уз напомену да је обавеза свих нас да негујемо културу сећања на стравичне злочине.

У оквиру обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, сведок страдања недужних жртава, предствници града, и крагујевачког огранка Друштва за очување сећања на Холокауст положили су цвеће крај Споменика стрељаним Јеврејима и Србима.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *